Landskabet ved Strøby er tegnet af Ullrich Rössing og bragt sammen med en artikel om Martin A. Hansen i Dagbladets ugetillæg, 1975.

Hans Peters harmonium

På et privat depot i Osted står endnu det harmonium eller trædeorgel som Martin A. Hansens forældre, Hans Peter og Karen Kristine Hansen, antagelig har indkøbt til det nybyggede stuehus ved vejen Strøby til Strøby Egede efter husets brand i 1930. Martin A. Hansens far var jo kirkesanger i Strøby, og til hjemmet kom der ikke så få mennesker fra det stevnske for at hente råd og vinde styrke og det ikke kun i kristentroen.

Fra 1880-erne og frem til 1920-erne foregik der en gigantisk produktion af trædeorgler til som oftest privat brug. I Danmark var der flere, store producenter. Blandt dem firmaet “Johannes P. Andresen & Co.” i København. Hans Peters trædeorgel er fremstillet her. Virksomheden lukkede ned i 1920, og strøbyharmoniets alder er derfor lidt uvis, og tidens gang har slidt på møblet, men det vil kunne renoveres.

Vil man se en historisk samling af trædeorgler må man besøge “Jesuskirken” i Valby (Brygger Carl Jacobsens familiekirke), hvor 20 historiske harmonier er udstillet i “Jesuskirkens historiske samling”. En del harmonier er fortsat til salg antikvarisk. Grunden til at denne form for orgelagtig understøttelse af sang og salmesang i tusindvis af hjem – og bestemt ikke kun de velhavendes – svandt væk frem mod 1960-erne var klaverets popularitet. Mindre kirkeligt, mere muntert, tænk på 1920-ernes dansemusik. Harmonikaens og mundharmonikaens opfindelse og udvikling fra tilbage i 1800-tallet angiver konkurrencen fra det mobile musikinstrument af harmoniumtype.

Det var fast skik at vi – Mette Lise og jeg – på besøg hos farmor Kristine i Strøby fik lov til at sidde og tampe i trædeorglet, der stod i hendes pæne stue, for at skabe skønne, fantasibærende klange. Hvor det stod i Hans Peters og hendes hjem, husker jeg ikke klart. Heller ikke, at min farfar brugte det. Jeg har heller aldrig set farmor sætte sig ved det. Men det har helt sikkert været i brug, når deres børn i årene 1930 til 1945 samledes i Strøbyhjemmet. Og næppe altid til kristelige salmer.

Nu er harmoniet fra Strøby snarligt på vej mod skrotpladsen, dersom intet bevaringsinitiativ opstår. Kræfterne svigter harmoniet. Men oplysninger og idéer fra læserne nu og her er velkomne til Mette Lise Rössing, roessing@mail.dk .

Hans-Ole Hansen