Landskabet ved Strøby er tegnet af Ullrich Rössing og bragt sammen med en artikel om Martin A. Hansen i Dagbladets ugetillæg, 1975.

Martin A. Hansen-prisen

Da det kan være vanskeligt at få overblik over uddeling af priser og medaljer og udnævnelse til æresmedlem i Landsforeningen bliver tekst under 210, 211 og 212 faste punkter på web www.martin-a-hansen.dk

Prisen uddeles ca. hvert andet år.

Martin A. Hansen Prisen er foreløbig på kr. 4.000.- dertil en statuette med Landsforeningens bomærke – en agerhøne (skabt af kunstneren Ullrich Rössing). Prisen kan tildeles:

1. En forsker eller formidler, som har bidraget væsentligt til uddybelse eller udbredelse af kendskabet til Martin A. Hansens forfatterskab eller liv.
  2. En forsker eller formidler, som har bidraget væsentligt til uddybelse eller udbredelse af vidensområder, som Martin A. Hansen beskæftigede sig med, herunder litteratur, teologi, historie, arkæologi og samfundsdebat.
  3. En udøvende kunstner, som har tolket Martin A. Hansens værker.
  4. En udøvende kunstner, hvis arbejder er inspireret af Martin A. Hansens forfatterskab eller hvis virke er i Martin A. Hansens ånd.

Prismodtageren udpeges af og prisen uddeles af bestyrelsen for Landsforeningen Martin A. Hansen efter indstilling fra et udvalg nedsat af bestyrelsen.

Prisen uddeles – når betingelserne er til stede herfor – på Martin A. Hansens fødselsdag den 20. august.

Uddelingen af Martin A. Hansen Prisen sker uden ansøgning. Prisen finansieres af Landsforeningen Martin A. Hansen.

Foreløbig er følgende priser uddelt:

2011: ANDERS THYRRING ANDERSEN

Den 20. august 2011 modtog præst og mag. art. i litteratur Anders Thyrring Andersen prisen. Formanden Ole Visti Petersen i Landsforeningens sagde bl. a. følgende: bestyrelse har enstemmigt besluttet, at du skal være den første modtager af ”Martin A. Hansen Prisen”. Du er en fremragende formidler både skriftligt og mundtligt. Dine tekster ånder af engagement og stort overblik. Du er seriøs og grundig og passioneret interesseret i Martin A. Hansen. Det er derfor med glæde at jeg overrækker dig MAH-prisen.

2013: IDA JESSEN

Martin A. Hansen Prisen kan gives til en udøvende kunstner, hvis arbejder er inspireret af Martin A. Hansens forfatterskab, og hvis virke er i Martin A. Hansens ånd. Og forfatteren Ida Jessen har flere gange udtalt, at Martin A. Hansens forfatterskab har betydet meget for hende, og hendes eget forfatterskab kan ses som et nutidigt bud på en behandling af problemstillinger af mellemmenneskelig, etisk og religiøs karakter, som Martin A. Hansen på sin tid og sin måde også havde fat i. De to forfattere deler tillige fine, sanselige naturbeskrivelser og fortrolighed med tilværelsen på landet. (Johannes Riis).

2015: DAVID BUGGE

Martin A. Hansen prisen, som af Landsforeningen Martin A. Hansen uddeles ca. hvert andet år, går i år til lektor i systematisk teologi ved Aarhus universitet, David Bugge. I 2004 færdiggjorde Bugge sin Ph-D afhandling ”Digtning og etik hos Martin A. Hansen”, som året efter blev trykt og udgivet som bog med titlen ”Medusas søn”. (Titlen stammer fra novelleudkastet ”Alteret”). Bugges fortsatte forskningsarbejde inden for sammenhængen mellem teologi og litteratur har blandt teologer skabt en fornyet interesse for Martin A. Hansens forfatterskab, og med David Bugges blændende formidlingsevne er det lykkedes gennem foredrag også folkeligt at holde interessen for forfatterskabet ved lige. (Pressemeddelelse).

2017: JOHANNES RIIS

Og igen kan man så spørge: Hvad var det lige, der skete tilbage i 90’erne. Ja, der skete det lykkelige for Martin A. Hansens forfatterskab, at der kom et menneske til på Gyldendal, som havde samme sans for traditionen og rødderne og deres betydning for samfundet og demokratiet som Martin A. Hansen selv havde det. Det skete i og med, at bondesønnen og litteraturmanden Johannes Riis i 1994 blev Gyldendals litterære direktør. Johannes Riis havde siden midt 70’erne været tæt på ledelsen, bl.a. som leder af ”Samlerens Forlag ”.

Nu kom han selv til at sidde for bordenden i det store forlag. I 1999 blev der for udbredelsen af interessen for Martin A. Hansen sat et markant aftryk, da Gyldendal udgav ”Dagbøgerne”. ”Dagbøgerne” blev det store vendepunkt for optagetheden af forfatterskabet. Udgivelsen – som blev til i et tæt samarbejde mellem Johannes Riis, Anders Thyrring Andersen og Jørgen Jørgensen – fik stor og positiv omtale overalt, og endte sågar til alles overraskelse på bestsellerlisten! (Ole Juul).